Pentru detalii
Click pe imagine

´╗┐
Comunicat APISANA nr.1

├Än cadrul proiectului APISANA, finan╚Ťat prin PNDR, m─âsura 16.1, s-a analizat contaminarea cu substan╚Ťe chimice specifice agriculturii a mai multor matrice apicole: miere din cuib, miere din magazin, cear─â, albine, puiet, p─âstur─â, polen, ╚Ťesut vegetal din culturile aflate ├«n zona cea mai apropiat─â de cules. Probele au fost furnizate de 3 parteneri apicultori, din c├óte 3 stupi fiecare, pu╚Öi la dispozi╚Ťie prin proiect. Stupii au fost deplasa╚Ťi pentru cules la rapi╚Ť─â ╚Öi floarea-soarelui ├«n zone agricole diferite din jude╚Ťul Bihor, caracterizate prin practicarea agriculturii intensive. Determin─ârile s-au f─âcut pe parcursul a 3 ani consecutivi, sf├ór╚Öind cu 2023. Procedura de recoltare ╚Öi combina╚Ťiile de matrice analizate au confirmat f─âr─â dubiu prezen╚Ťa ├«n stupi a reziduurilor toxice care ├«╚Öi au originea ├«n tratamentele fitosanitare aplicate culturilor agricole.

A╚Öa cum a eviden╚Ťiat raportul final al proiectului, prezen╚Ťa substan╚Ťelor chimice cu impact asupra albinelor ╚Öi altor polenizatori a fost detectat─â ├«n majoritatea probelor relevante recoltate, at├ót la floarea soarelui c├ót ╚Öi, mai ales, la rapi╚Ť─â. Analizele chimice efectuate ├«n laboratorul Primoris (Bulgaria) s-au realizat cu o acurate╚Ťe suficient─â pentru a pune ├«n eviden╚Ť─â nu numai situa╚Ťiile ├«n care a fost dep─â╚Öit─â limita maxim─â admisibil─â de reziduuri toxice (LMR) specific─â matricei ├«n cauz─â (atunci c├ónd exist─â asemenea limite legale pentru matricea respectiv─â) dar ╚Öi contamin─âri sub aceast─â limit─â. Cele 2 situa╚Ťii reflect─â at├ót cazul ├«n care, dac─â matricea analizat─â reprezint─â un produs apicol destinat consumului uman, practic se ├«ncalc─â legea dar ╚Öi situa╚Ťiile ├«n care contaminarea s-a situat sub pragul maxim admisibil, ceea ce ├«nseamn─â o alert─â, care trebuie s─â preocupe apicultorul, autorit─â╚Ťile ╚Öi opinia public─â.

Spre exemplu contaminarea mierii din cuib a fost detectat─â la culesul de rapi╚Ť─â din anul 2023 la to╚Ťi cei 3 apicultori, cu molecule specifice tratamentelor fitosanitare. Mierea din cuib este cea consumat─â, ├«n general, de albine. Prezen╚Ťa substan╚Ťelor toxice ├«n hrana albinelor ╚Öi, mai ales, a puietului, reprezint─â o amenin╚Ťate serioas─â pentru s─ân─âtatea acestora, cunoscut fiind faptul c─â albinele nu posed─â un sistem eficient de detoxifiere, precum alte organisme vii; ├«n general ele fiind adaptate de milioane de ani vie╚Ťii ├«ntr-un mediu curat, necontaminat cu substan╚Ťe chimice de sintez─â.

Pe de alt─â parte, ├«n mierea din magazin a 2 dintre cei 3 apicultori s-a constatat o contaminare peste pragul maxim admis de lege. Mierea din magazin este cea extras─â de apicultori ╚Öi destinat─â consumului uman. ├Än acest caz, ambii apicultori au fost ├«n situa╚Ťia de a pune pe pia╚Ť─â alimente contaminate cu substan╚Ťe periculoase, ceea ce constituie o ilegalitate, f─âr─â a fi con╚Ötien╚Ťi de acest fapt. Deci iat─â o situa╚Ťie interesant─â din punct de vedere moral dar ╚Öi chiar legal, ├«n care apicultorul este o victim─â nevinovat─â a polu─ârii produs─â de altcineva. Situa╚Ťie ce nu poate fi imputat─â apicultorului, el neav├ónd posibilitatea de a opri albinele s─â recolteze nectar contaminat de la culturile tratate fitosanitar. A nu se uita c─â albinele acoper─â ├«n zbor un teritoriu cu raza de cel pu╚Ťin 3 km, ceea ce reprezint─â o suprafa╚Ť─â 28.000 hectare, unde, ├«n majoritatea zonelor apicole ale ╚Ť─ârii exist─â culturi agricole conven╚Ťionale care sunt, ├«n majoritate, supuse tratamentelor fitosanitare.

Situa╚Ťia este similar─â, dar ╚Öi mai grav─â ├«n cazul polenului, un alt produs apicol destinat consumului uman, la fel ca ╚Öi p─âstura. Mai ales la rapi╚Ť─â, contaminarea cu reziduuri toxice se dovede╚Öte ╚Öi mai intens─â pentru aceste matrice. Lu├ónd ca exemplu tot analizele probelor recoltate ├«n 2023 la rapi╚Ť─â, p─âstura din cuib a fost contaminat─â la to╚Ťi cei 3 apicultori cu un adev─ârat coctail de substan╚Ťe toxice, toate peste LMR. Dintre compu╚Öii chimici eviden╚Ťia╚Ťi ├«n buletinele de analiz─â se remarc─â ├«n cea mai mare propor╚Ťie acetamipridul, un neonicotinoid, deci o substan╚Ť─â chimic─â interzis─â la nivelul UE pentru tratarea culturilor agricole.

Aceste rezultate ale cercet─ârii ├«ntreprinse reprezint─â un puternic semnal de alarm─â pentru apicultori, autorit─â╚Ťi, fermieri ╚Öi consumatori ╚Öi un argument ├«n favoarea unei abord─âri responsabile a problematicii pesticidelor!

Proiect Apisana

Politica de confiden╚Ťialitate
  Politic─â confiden╚Ťialitate   Politic─â cookies   Contact   Disclaimer   Opinia ta ©Copyright Eurohonig